Grödinge augusti 2015

 

Oro bland personalen…..

 

Sedan ett antal år tillbaka, har det varit i stort två fasta personer som arbetat här hos oss och hanterat Inge-Maj på kvällstid 16.00 – 20.30.

De har haft olika personer vid sin sida att bistå behovet som finns här hos oss.

Detta har fungerat bra/utmärkt med undantag vid deras ledighet.

Nu har det tydligen vad jag kan förstå att all personal skall vandra runt på de olika dags skiften att det även skall jobba dagtid 08.00 – 14.15.

På dessa två dags och kvälls skift är vi nu uppe 240 olika personer som besökt och utfört arbete här hos oss.

Vid samtal och i Värdegarantierna talas det hela tiden om kontinuitet.

Under semesterperioden när de flesta chefer är på semester nu så liksom tidigare år fungerar det toppen bra, vi har inte behövt oroa oss.

Frågan man ställer är då vad gör då cheferna egentligen är de för många, har de för stor press på sig när det gäller budget utförande.

Vi har haft/har två fantastiska flickor som går här på dagtid vissa dagar i veckan och som förstår detta att just kunna hantera oss både fysiskt som mentalt, de har nu varit här i fem månader och försvinner säkert när sex månadsgränsen är nådd. Varför? de har båda undersköterskeutbildning de trivs att vara här, de utför ett bra arbete, hanterar Inge-Majs problem fullt ut. Det blir en stor besvikelse för oss båda om de nu försvinner. Som de troligen kommer att göra.

Vi olika kombinationer av personal kan vi ju utläsa något som heter arbetsglädje något som vi alla vill ha för att lösa våra olika arbetsuppgifter. Vi har i olika grupper av personal upplevt just arbetsglädje som efter flytten gjorts sig mer uppenbar. Det är inte antalet som ger arbetsglädje utan kombinationen av personal som ger glädje.

Ett exempel.

Två glada skrattande tjejer kommer in genom dörren de har tydligen upptäckt något att just skratta åt. Kanske utvecklingen hos deras nya bebisar där hemma. De skärper till sig efter några sekunder men glädjen hänger kvar som en aura runt dem, den smittar av sig till oss och lever kvar en bra stund efter att de har lämnat. Vi upplever deras arbetsglädje inte som tramsande ”fjortisar” utan säkra och glada yrkeskunniga personer som besökt oss. Man tror att man drömmer och att nästa skift skall vara lika glada för att de kommer till oss vårdnadstagare. Är det natt så kan man släppa detta och krypa under täcket och somna lugnt och tryck. Natten fungerar så vi båda är trygga, vi släpper allt runt oss. Väcks på morgonen med medicin sover en stund till och dagskiftet går på.

Innan sömnen inträder försöker man tänka igenom deras scheman fattas det personal? Vad är det för veckodag? Vilken kombination av tjejer är det som kommer tar de det lugnt med Inge-Maj eller tappar de henne, måste jag hjälpa till eller kan jag somna in en stund till medan de gör hennes morgontoalett. Vi är då åter inne på beskrivning av arbetsglädje som gör att de båda blir effektiva

lugna och säkra resultatet av detta blir att de får tid över att skoja, känna efter ta reda på hur vi egentligen mår. Bara det att ett par minuter bry sig gör att alla mår bättre.

Nu är ju människan så att vi inte år lika och detta är väl en tur att det inte är så det skulle bli fel de också.

Om det nu kommer två stycken så är det meningen att de tillsammans skall utföra de sysslor som finns att göra tillsammans. I många fall så när det är fel kombination av personal att den säkra och den psykiskt starke gör jobbet den andre känner sig utanför och agerar mer som åskådare än i gruppen. De blir en spänd situation med känsla som sprids även till oss. Vi låser oss och blir tungrodda vilket gör att en viss försening uppstår och larmen börjar komma på deras telefoner. Cirkeln för deras uppdrag i den södra delen av vår kommun börjar bli stressad av deras försening växer under deras skift. Kostnaderna kommer i bakändan det blev inte så billigt med just tim. personalen. Cirkeln blir inte rund utan kantig och det blir inte som politikerna har tänkt sig i bland annat värdegarantierna. Hos oss båda finns det stor förståelse för personal problemen på båda sidor av verkligheten. Vi har båda arbetat i sådana befattningar som hanterat schemaläggning av skiftpersonal.

Till cheferna, göm er inte för personalen när helgen kommer, kolla upp fungerar det? fattas det någon, vem brukar ha svårt när det är helg det kan vara allt från sjukdom, försovning till barnpassning eller annan händelse i personalens liv, ta lärdom av natten, där har det rullat på under 11 månader så som värdegarantierna beskriver att hemtjänsten skall fungera. Jag vet att risken är stor att detta nu kommer att försvinna just för att jag skriver detta ”att det fungerar”. Jag har ju träffat en del chefer som har annan åsikt om hur värdegarantierna skall fungera och om personalvård. Vilket den politiska ledningen är informerad om och förmodligen har påbörjat en åtgärd av värdegarantier kontra budget.

Vårsta den 10 augusti 2015

Bengt-Olof Lindgren