Så här var det tänkt!

De funktioner, som tidigade krävt bemanning, utförs nu per radio från bogser fartyget.

Rubrik

Neptunbolaget har som tidigare nämnts kompletterat sitt verksamhetsområde med bogsering av obemannade självlastande/själv lossande däckslast Carrier. Denna form av sjötransport har rönt stor framgång på andra sidan Atlanten och de undersökningar, som bedrivits innan planerna satts i verket, indikerar att Neptunbolagets transportprojekt bör gå samma framtid till mötes.

Denna förvissning beställde företaget vid årsskiftet 1968/69 hos Howaldtswerke-Deutsche Werft i Kiel en oceangående carrier om 10 000 dwt., främst avsedd för transport av massaved men även lämpad för andra varuslag, som kan transporteras på ett öppet däck, exempelvis stora konstruktioner som med stor svårighet idag fraktas med konventionella fartyg.

Den första carriern HERA levererades i september 1969 och en andra JUNO levereras i april 1970. Bolaget har även tillförsäkrat sig option hos varvet för ytterligare carrier.

I transportsystemet med massaved ingår ett antal strategiskt utplacerade massavedsterminaler, som täcker hela avverkningsområden i södra Sverige. Massaveden skall i första hand transporteras till massafabriker i Norge, södra Finland och norra Sverige, men systemet har även öppnat förutsättningar för försäljning av massaved till såväl England som kontinenten.

Transporterna av massaved låter sig väl kombineras med bolagets verksamhet inom bärgning och de carrier, som företaget nu beställt, kommer även att utnyttjas i bärgningssammanhang för läktring av antingen torrlastgods till öppna däcket eller olja från en strandad tanker till pontonens tankutrymmen. Vid tidigare sjöolyckor med tankfartyg har stora svårigheter förelegat att uppbringa lämpligt läktringstonnage, vilket nu fått sin lösning genom carriern.

Neptunbolaget har även siktet inställt på transport av ytterligare varuslag, som lämpar sig för transport med carrier och en ingående analys av godsflödet mellan Sverige och länder i Nordvästeuropa visar att varuutbytet i mycket hög grad består av varuslag, som i första hand kräver låg transportkostnad, ett krav, som i många fall tillgodoses med carrier transport. Den obemannade carriern har fördelen av att kunna anpassas efter de olika varuslagens speciella transportförutsättningar utan att vara bunden av egen besättning och framdrivningsmaskineri.

Flexibiliteten mellan bogserfartyg och carrier är alltså obegränsad och ett system bestående av ett mindre antal bogserfartyg, Dm sysselsätter en hel flotta av obemannade carrier för olika transportbehov, kan bedömas vara en snar realitet även för våra breddgrader.  

 

Varje bunt innehåller c:a 15-17 kbm tre meters massaved. Här är det tall/furo som lastas.
Här börjar det bli last för Juno, som reportern uttrycker sig " Man ser inte Juno för bara trä"
Å så var det avgång till destinations platsen
Så via radio öppnas ventilerna till trim tankarna och slagsida uppstår. Själva tippningen tar 20 minuter.
Så var det klart att åka och lasta i nästa terminal
Här är det en Salen farkost som hittat Utklippan och behöver lossas vilket också var tanken enligt texten.
Här är det Norrköping med Poseidon som drar HERA som besöks för lastning av massaved.
Karl på resa Åhus - Raumo via Dalaröleden in för bunkring med Hera på spelet. Jörgen var törstig..

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Herman Sylvan | Svar 23.03.2020 16:37

Vad har hänt med dessa carriers. Hur transporteras timmer idag. Är det i huvudsak på Carriers?

Bengt Olof Lindgren | Svar 30.08.2018 20:00

Hej!
Hoppas att du såg denna sida också!
http://www.stigstigfinnare.se/45445945

Ingemar Svedberg | Svar 30.08.2018 19:31

Hera och Juno var mina "skötebarn" från "födseln" 1969 till 1975 då jag slutade på Neptunbolaget. De fick vara med om många märkliga händelser

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.10 | 08:22

Hej. kul hemsida på min mammas sida va alla i branschen.min morfar va tungdykare i Neptunbolaget (Oskar Tärnqvist) en va skeppare på Tebe (Karl-Erik Höglund)

...
29.09 | 13:26

Bra sida.

...
20.09 | 02:54

Intressant!

...
26.03 | 14:58

Mycket intressant läsning. Minns inte detta själv då jag vid tillfället var 1 år gammal, men tillbringade somrarna på Elgö vid saxarfjärden och farleden där.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS