GA den 1 juni -70: M/f Bornö gick på grund.

Bild: Bornö har kommit till Visby hamn och från bogserbåten Pilen förbereder man dykaren för ned-stigning

Motorfartyget Bornö gick vid 6-tiden på söndagsmorgonen på grund vid Gnisvärd c:a 1 km norr om fiskeläget. Fartyget som är på 260 ton och hemmahörande Slite kom tom från Visby för att lasta spannmål i Klintehamn. Det rådde svår tjocka vid tillfället och enligt skepparen Torgny Karlsson var sikten i det närmaste obefintlig.

Bornö gick rakt på pallkanten med fören, på endast ett halvmeterdjupt vatten och alldeles intill land.

Bogseraren Pilen stationerad i Kappelshamn kom på förmiddagen till undsättning och lyckades vid middagstid dra fartyget av grundet. Bornö gick sedan för egen maskin tillbaka till Visby följd av Pilen. Efter att man lagt till vid norra vågbrytaren vidtogs omedelbart undersökning av skrov och propeller. Man kunde då konstatera att inga större skador uppstått Endast några mindre skador på propellern, var vad grodmannen kunde finna.  

På Bornö finns ingen radar, en sådan kunde ha förhindrat olyckan. Skepparen kommer med det snaraste att anskaffa en sådan utrustning. Säkert välbetänkt.   

GT den 2 juni -70: Propellerbladen på haverist rätas ut i Visby hamn

Slitefartyget Bornö som på lördagen vid 18-tiden gick på grund vid Nyrevsudde norr om Gnisvärd har ådragit sig propellerskador vid grundstötningen. På måndagen lyftes fartyget med kran i Visby för att man skulle försöka räta ut de propellerblad som blivit vridna.

 Bornö ställde sig hårt på grundet. Fartyget gick upp på ett grund, och höjde sig 60 cm. Bogserbåten Pilen från Kappelshamn var framme vid Bornö vid halv sextiden på söndagsmorgonen och lyckades få Bornö flott vid halv tretiden. När fartyget kom till Visby gick dykare ner, som konstaterade att det var propellerblad krökta.   

Vissa uppgifter i pressen om att Bornö skulle sakna radar är felaktiga. Tilläggas kan dock att radar endast är ett hjälpmedel, alltså inget att navigera efter

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.10 | 17:19

Hej!
Jag var en i besättningen som fick vara kvar under hela grundstötningen. Vårt huvudsakliga uppdrag var att hantera länspumparna 24/7.

...
09.09 | 13:03

Hej igen. Om du hänvisar till min bok så är det ok.

...
09.09 | 12:45

Hej!
Beklagligt att de har hänt.
Skall jag ta bort allt eller ändra så det hänvisar till din bok?
väntar på ditt svar....

...
09.09 | 12:39

Lennart Hansson minns på FB om jagaren Södermanlands grundstötning 1968.
Texten är stulen direkt ur min bok: En lång sjömans korta karriär på haven o s v.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS