TUNGT LYFT I SLITE HAMN

GT den 4 nov -70 Cementens pontonkran, bogserad av Rederi Pilen, lyfte på måndagen iland en jättetruck från m/f Nordfors av Kalmar i Slite hamn. Trucken som väger 35 500 kilo kan lasta 50 – 60 ton kalksten. De truckar som tidigare är i verksamhet på ön lastar i regel inte mer än 25 – 30 ton. Den här trucken prövas nu av Gotlands Förenade Kalkbrott.
Bild: Pontonkranen placerar den 33 ton tunga transformatorn på trailern. I bakgrunden Mf Stavklint. I helgen fick M/F Stavklint gå från Visby till Slite för att få lasten lossad. I Visby fanns ingen kran som kunde lyfta den 33 ton tunga transformatorn.

M/F Stavklint kom på fredagskvällen till Visby från Oskarshamn med transformatorn som skall placeras vid Gotlandskraftverks nya gasturbinstation vid Bäcks i Endre. Meningen var att transformatorn på lördagen skulle lossas med Skånska Cementgjuteriets stora kran och sedan placeras på en lastbilstrailer för vidare befordran till Endre.

Men kranen i Visby kunde inte lyfta transformatorn. Fartyget fick gå vidare till Slite där man på söndagsförmiddagen lossade transformatorn med Cementens pontonkran assisterad av rederi Pilens bogserbåt Pilen.

HÄR HÄNGER 48 TON I LUFTEN

GT den 20 mars -71       – Av Ola Sollerman - 

Ett jättelyft gjordes i Slite igår, då Roma sockerbruk hämtade sin nya torkanläggning ombord på en västtysk båt. Största delen i anläggningen, en cylinder på 48 ton och nära 20 meter lång, lyckades man efter två timmar få iland med hjälp av Cementas pontonkran och bogserbåten Pilen.

Idag skall cylinder transporteras till Roma via Tingstäde och Visby. Enligt ingenjör Göran Nyberg vid Nybergs Entreprenad AB kommer det att bli en av de mest komplicerade vägtransporterna som skett på Gotland. Jätte lasten kan framföras i endast 10 – 15 km i timmen och bl. a måste televerket köra i förväg och röja undan ledningar över vägen.

Anläggningen skall användas för betfor. Den innebär en investering på sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

 – Det innebär att vi kan torka all betmassa som kommer fram disponent Sven Idoff vid sockerbruket. Den gamla anläggningen är del sliten, dels räcker inte deras kapacit

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.10 | 17:19

Hej!
Jag var en i besättningen som fick vara kvar under hela grundstötningen. Vårt huvudsakliga uppdrag var att hantera länspumparna 24/7.

...
09.09 | 13:03

Hej igen. Om du hänvisar till min bok så är det ok.

...
09.09 | 12:45

Hej!
Beklagligt att de har hänt.
Skall jag ta bort allt eller ändra så det hänvisar till din bok?
väntar på ditt svar....

...
09.09 | 12:39

Lennart Hansson minns på FB om jagaren Södermanlands grundstötning 1968.
Texten är stulen direkt ur min bok: En lång sjömans korta karriär på haven o s v.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS